Delft blue #basedonwaste

installatie

100 Plastic flessen die normaal al bij het afval zouden zijn beland, hebben een 2de leven gekregen, waarin hun vormen helemaal tot hun recht komen. Het zijn nu onderdelen van een installatie, die laat zien dat er meer schoonheid om ons heen is als je goed kijkt. Zelfs in afval. Deze installatie was te zien als onderdeel van de tentoonstelling ‘Dulce Agua’ in het kunstcentrum CentroCentro in Madrid (t/m augustus 2022). En in de etalage van Marijke Faber in de Schutterstraat in Delft.

Hundred used plastic bottles, that would normally have ended up in the waste bin, have been given a second life. Their shapes are emphasized bij the treatment with color and white lines. Together they form an installation, which shows that there is more beauty around us if you look closely. Even in waste. This installation was part of the exposition ‘Dulce Agua’ in the artcentre CentroCentro in Madrid, until August 2022. And was featured in the city centre of Delft, in the window of Schutterstaat 1.

IMG_5644.jpg

De flessen zijn te koop! Bottles are for sale!

De flessen kosten 19 euro per stuk. Een set van 3 flessen kost 45 euro.

Stuur een bestelling per mail naar anniek@anniekdesign.nl met uw gegevens. Ik neem contact op en stuur de flessen goed ingepakt op.

De bottles are 19 euros each. A set of 3 bottles is 45 euro.

Send your order to anniek@anniekdesign.nl with your name and address. I will get in touch with you and will send the bottles safely packed. Thank you for your order!

IMG_5725.jpg
IMG_5639.jpg

Bewerking: De flessen zijn met name afkomstig van schoonmaakmiddelen, shampoo en wasmiddelen. Ze zijn schoongemaakt, van etiketten ontdaan en met de hand blauw geschilderd. Er is een witte belijning aan toegevoegd, die de vorm van de fles volgt en accentueert. Op zoek naar de essentie van die vorm en de intrinsieke schoonheid ervan. Hiervoor moet er écht gekeken worden. Met aandacht. Mindfull. Zo wordt waarde toegevoegd aan waardeloos materiaal en is er sprake van upcycling.

De flessen zijn handmatig blauw geschilderd. Deze kleur verwijst naar Delfts blauw; daar waar dit project tot stand komt. Ze mogen gezien worden in die traditie van beschilderde gebruiksvoorwerpen.

Het blauw is ook een verwijzing naar Yves Klein blue (International Klein Blue), een link naar de kunstgeschiedenis.

Overwegingen: Voor de toekomst van onze planeet kunnen we beter helemaal geen plastic verpakkingen meer produceren. Maar dat zal voorlopig niet gebeuren. We zitten met die berg afval opgescheept. Dus hergebruik en waardering van wat er al is, dat is de insteek. Afval bestaat niet! Met een eenvoudige upgrade wordt een nieuw leven gegeven. We gooien zoveel moois weg.

Praktisch: De flessen kunnen gevuld worden met water om als vaas voor een enkele bloem te dienen, maar zijn te kwetsbaar als duurzaam gebruiksvoorwerp. Ze zijn bedoeld als installatie, als stilleven dat zijn verhaal vertelt.




Picture of the blue bottles as part of the exhibition Dulce Agua in CentroCentro Madrid

Exhibition Dulce Agua in CentroCentro, Madrid. Photo by Lukasz Michalak.

Publicaties:

Tijdschrift ‘Genoeg’, herfst 2021

Tijdschrift ‘Netwerk Magazine, NRK, maart 2022

Deze installatie was geëxposeerd van 8 mei t/m 8 oktober 2021 in de Yksi Expo in Eindhoven, als onderdeel van de tentoonstelling ‘Rethinking Plastic’. Adres: Torenallee 22-04 (Strijp-S) 5617 BD Eindhoven www.yksiexpo.nl

Een deel van de installatie was ook te zien als onderdeel van de tentoonstelling ‘Dulce Agua’ in het kunstcentrum CentroCentro in Madrid (t/m augustus 2022).